Taidetta salaisessa puutarhassa //
TARVIKKEET
1. Kohde

Missä lähistöllänne olisi hylätty tai ränsistynyt paikkaa, joka kaipaisi puutarhaa ja taidetta piristyksekseen? Kohde kannattaa valita alueelta, jolla liikkuu ihmisiä ja joka on helposti saavutettavissa.

Avoin ja positiivinen yhteistyö kohteen omistajan kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Omistajat suhtautuvat yleensä myönteisesti vapaaehtoisiin elävöittäjiin. Mallin hengessä ei ole mielekästä maksaa kohteen käytöstä vuokraa.

Mitä enemmän noudatetaan avointa ja maksutonta linjaa, sitä enemmän saadaan vierailijoita ja myönteistä julkisuutta.Parhaassa tapauksessa kesäinen puutarhatoiminta voi tuoda mukanaan myös pysyvämpiä muutoksia.

Suunnitellessa on hyvä pitää mielessä huolto- ja turvallisuuskysymykset. Liian arvokkaat ratkaisut saattavat aiheuttaa enemmän vaivaa kuin iloa. Jatkuva vartiointi vaatii myös voimavaroja ja vähentää avoimuuden ja yhteisöllisyyden kokemusta.

2. Taideteoksen rakenteet ja viljelyastiat

Taideteoksen toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana! Ympäristötaidetta voi tehdä vaikka kierrätysmateriaalista tai kirpputorilöydöistä. Tärkeää on sopia budjetista taiteilijan ja ryhmän kesken.

3. Multaa

Mullan määrä riippuu teoksen koosta. Raumalla Biolan Oy lahjoitti mullat ja ylijäänyt aines annettiin Seminaarin puutarhalle.

4. Siemeniä ja taimia

Siementen määrä riippuu teoksen laajuudesta ja hinta lajikkeesta. Raumalla Seminaarin puutarha lahjoitti osan taimista ja pyysi siemenistä nimellisen hinnan. Viljeltävää ja istutettavaa on hyvä varata ainakin 2 kasvia / lapsi.

Erilaiset pavut, kuten perinteikäs pensaspapu (phaseolus vulgaris) ja härkäpapu (vicia faba) ovat satoisia ja sopivat monenlaisiin puutarhoihin. Jos haluaa välttyä sadonkorjuulta, on näyttävä ja nopeakasvuinen ruusupapu (phaseolus coccineus) hyvä valinta.

Kesäkurpitsa (cucurbita pepo) kasvaa rivakasti, on satoisa eikä vaadi juurikaan hoitoa. Myös tuoksuvat yrtit kuten mintut (mentha), rosmariini (rosmarinus officinalis) ja oregano tai mäkimeirami (origanum vulgare) ovat erittäin käyttökelpoisia.

5. Istutuslapiot

Jokaiselle osallistujalle on hyvä olla oma istutuslapio. Jollei ryhmältä tai lasten kotoa valmiiksi löydy, alan kaupoista saa niitä varsin edullisesti.

6. Kasteluletku

Selvitä etukäteen, mistä teokseen on mahdollista saada kasteluvettä ja kenen kontolle vesilasku tulee. Jos tarvitsette uuden letkun, puutarhamyymälä on oikea osoite.

7. Isoja lapioita

Mullan siirtelyssä on hyvä olla myös 2-3 suurempaa lapiota. Näitä löytyy yleensä lainaan, mutta uusien hankkimista voi myös harkita.

8. Kottikärryt

Kottikärryt saa yleensä helposti lainaan, mutta uusiakin löytyy tarvittaessa alan liikkeistä.

9. Juhlatarjoilut

Kaipaatteko tajoiluja avajaisiin tai sadonkorjuujuhlaan? Viinirypäleitä, keksejä, raparperimehua… Laatikaa oma herkullinen menu ja miettikää teokseen sopivat tarjoiluastiat! Tarjoilut voidaan valmistaa itse, kerätä nyyttikesteinä tai ostaa kaupasta.

Valitse osio