Vuosittain vaihtelevat sääolosuhteet ja kasvupaikan sekä lajikkeiden valinta vaikuttavat aikatauluihin. Puutarhaviljelyssä osansa on aina myös sattumalla ja hyvällä onnella. Aikataulua voi pitää alustavana ohjenuorana.
Sopiva kohde valitaan talvella, jotta valmisteluihin ja lupa-asioihin jää riittävästi aikaa. Sovitaan osallistujat ja roolit, hahmotellaan aikataulu ja budjetti. Suunnitelma laaditaan koko kasvukaudelle, sillä vaikka toiminta painottuu keväälle, puutarhateos on olemassa myös koko kesän ja alkusyksyn.
Kevät etenee nopeasti. Tärkeät päivämäärät työpajoille, rakentamiselle ja istutukselle lyödään lukkoon. Nyt voi jo hankkia valmiiksi siemenet, mullan ja tarvikkeita.
Nyt on aika kylvää! Pavut ja yrtit voi laittaa ruukkuihin jo kuun puolivälin tienoilla. Raumalla kylvö tehtiin Seminaarin puutarhan työpajoissa (1h), joissa ohjaajana toimi puutarhatyöntekijä. Puutarha huolehti taimien esikasvatuksesta.
Kun ilma ja kasvualusta ovat lämmenneet tarpeeksi, voi taimet istuttaa ulos. Kuun loppupuoli on yleensä hyvä ajankohta, etenkin jos käytössä ovat laatikot tai kohopenkit. Istutus sopii hyvin yhden työpajan aiheeksi (1-2h). Samalla voi kylvää myös kesäkukkia. Istutuspaikat kannattaa rakentaa valmiiksi edellisellä viikolla.
Kesäloma koittaa, mutta ympäristötaiteesta nautitaan myös silloin! Kohteessa voi järjestää tapahtumia, viettää aikaa ja rentoutua kirjan tai piknikin parissa. Kasvien varsinaiselle kesähoidolle kannattaa sopia etukäteen vastuutaho.
Puutarhaan kannattaa palata jo loppukesästä tutkimaan tilannetta. Kuun lopulla päästään myös korjaamaan satoa. Miten olisi sadonkorjuujuhla kotijoukoille tai suurelle yleisölle? Jos ryhmä hajaantuu kesän aikana, juhlia voi jo toukokuussa istutuspuuhien jälkeen.
Syksyn tullen puutarhan voi joko purkaa tai jättää paikoilleen. Toimintaa voi halutessaan jatkaa seuraavana vuonna. Kohdetta voi myös vaihtaa: Kaipaisiko jokin muu lähiseudun unohtunut paikka elävöitystä?
Valitse osio