Retkellä yhteiseen perintöön //
TARVIKKEET

”Jos jokin ei oo menny suunnitelmien mukhan, niin sitten vaan pikkusen muutethan suunnitelmia. Ei niistä ikinä pettymyksiä tule – ihmiset saattaa vaan sanoa, että sepä olikin hauskaa!”

– Aini Magga, Vuotson saamelaisyhdistys 

1. Kohde

Retkikohteen valinnassa kannattaa käyttää mielikuvitusta! Eniten retkestä saa irti, jos paikka on ainakin joillekin osallistujille jo jollain tavalla tuttu tai merkityksellinen.

Yhteisöllisyyttä syntyy valitsemalla paikka, jonne harva tulee menmeeksi omin päin esimerkiksi syrjäisen sijainnin vuoksi. Antoisia ovat monesti myös paikat, joissa on tapahtunut jotain koko yhteisöä koskettanutta.

2. Kuljetukset ja reititykset

Paikkaa ja kulkeutumista on hyvä suunnitella yhtä aikaa. On loppujen lopuksi hyvin harvoja kohteita, jotka eivät olisi lainkaan saavutettavissa.

Mikäli perille on tie, hoituu kulkeminen autoilla tai bussilla. Metsäpoluille voi harkita tarvittaessa mönkijöitä ja vesitaipaleille on varattava veneitä. Tärkeää on tiedottaa osallistujia kulkuvälineistä ja kävelymatkojen pituudesta etukäteen.

Reitillä saatetaan haastavuudesta riippuen tarvita myös kulkua helpottavia rakenteita ja merkkejä: opasteita ja astinlautoja tai pitkospuita ja siltoja.

3. Eväät / ruoka

Ruokailu on tunnetusti retken kohokohtia. Omia eväitä voi ottaa mukaan, mutta yhteisruokailu on usein parempi ja yhteisöllisempi valinta. Kohde ja retken teema saavat kernaasti näkyä myös tarjoiluissa. Sopisiko teidän retkellenne parhaiten nuotiomakkara, tuhti lohikeitto vai salaattibuffet?

4. Majoitus

Retkellä voi aivan mainiosti viipyä myös yön yli. Kun mukana on paljon eri-ikäisiä, sisämajoitus mukavuuksineen on suositeltava valinta. Sopivan ja kohtuuhintaisen majoituksen valinnassa ja varaamisessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Valitse osio