Patsaita katsastamassa //
IHMISET & TYÖNJAKO

”Oli hienoa, kuinka eri-ikäiset pystyivät olemaan kaikki mukana, jokainen omalla taitotasollaan. Ja tulokset olivat kaikki ihania, omanlaisiaan!”

– Mari Summala, luokanopettaja

Ketkä tarvitaan?

PatsasKatsastus –työpaja on kevyt malli, jonka voi toteuttaa lapsiryhmän ja muutaman  ohjaajan voimin. Yhteistyökumppani tai pari tuovat kuvioon innostavuutta ja syvyyttä. Kauas suuntautuville retkille tai erilaisten korvausten maksamiseen saatetaan kaivata erillistä rahoittajaa. Mukaan voivat mainiosti liittyä vaikkapa:

Paikalliset taiteilijat, taidekasvattajat ja taideyhdistykset

Muut paikalliset yhdistykset kuten seurat ja kotiseutuyhdistykset

Kuka tekee?

Pia ja Eija kehittivät, testasivat ja toteuttivat PatsasKatsastus -työpajat Pohjois-Karjalan taidetoimikunnalta ja Olvi Säätiöltä saatujen apurahojen turvin. Kouluille ei koitunut työpajasta merkittäviä kuluja.

Käytännön työt jakautuvat seuraavasti:

  • Taiteilijat Eija Kokko ja Pia Paananen hakivat pajalleen apurahat, suunnittelivat pajan muodon ja sisällön, etsivät käyntikohteet ja ohjasivat pajan. He hankkivat pahvialustat, suurimman osan pahvista, rautalangan sekä ripustustelineiden materiaalit.  
  • Koulujen opettajat toimivat apuohjaajina, valvojina ja apukäsinä työpajoissa sekä tarjosivat käyttöön rautalankaa, liimaa, paperia ja kyniä sekä sakset.
  • Lapset tutkivat kohdetta, vaihtoivat ajatuksia, keksivät tarinoita sekä toteuttivat kukin oman reliefinsä runoineen. Teokset ripustettiin yhdessä.
  • Vierailevat tähdet syvensivät pajan aihetta esim. kertomalla paikallishistoriasta, eri taideteoksista ja tekniikoista tai konsultoimalla pajavetäjiä. Ahmovaaran työpajaa oli mukana ideoimassa mm. Dalva Lamminmäki. Muissa kohteissa mukana  oli mm. kunnissa toimivia kotiseutuyhdistyksiä. Viinijärvellä kuvataiteija Minna Haataja tuli itse kertomaan omasta reliefistään.

Valitse osio