Valitse näkökulmasi
Opetus ja toiminta aidossa esihistoriallisessa tai historiallisessa kohteessa tekee historian konkreettiseksi. Kohde on elävä näyteikkuna sekä omaan aikaansa että myöhempiin aikakausiin ja niiden tuomaan muutokseen. Myös historiallisia lähteitä ja niiden käyttöä on mahdollisuus pohtia.
Miksi ja miten vaalitaan yhteistä ympäristöä ja menneisyyden jälkiä maisemassa? Kuinka ihmisen luomat rakenteet ja luonnon mekanismit nivoutuvat yhteen? Kohteen ja sen ympäristön siistinä pitäminen on myös käytännön ympäristöteko.
Aivan lähistöltä saattaa löytyä kohteita, jotka ovat sekä lapsille että aikuisille tuntemattomia. Adoptiosuhteen avulla kotinurkkien menneet vaiheet tulevat esiin koko yhteisölle ja syventävät suhdetta omaan kotiseutuun.
Muinaisjäännösten ja historiallisten kohteiden hoitoon liittyy paljon käsillä tekemistä. Saha tai maalisuti käteen ja hommiin! Kun työn jakaa sopiviin paloihin, ei kukaan rasitu liikaa ja samalla pääsee kokeilemaan erilaisia välineitä ja työkaluja.
Adoptiokohteen hoitokeikan voi ottaa myös liikunnan kannalta. Lähellä sijaitsevalle kohteelle ryhmä kävelee tai pyöräilee helposti. Jos ohjelmassa on lisäksi ulkotöitä tai -leikkejä, kaikki saavat liikuntaa kuin huomaamattaan.