Otetaan historia omaksi //
IHMISET & TYÖNJAKO

”Oli todella kiva, että Sami oli paikalla ja tehtiin yhteistyötä opettajien kesken. Oppilaillekin oli mieleenpainuva ele, että rauniosta tuli kertomaan itse yläkoulun historian opettaja.”

Anna Salonen, luokanopettaja

Ketkä tarvitaan?

Varsinaiseen adoptiotoimintaan kannattaa lähteä yhteisönä. Mitä enemmän väkeä ja vankempi taho on taustalla, sitä todennäköisempää on kaikille osapuolille antoisa, pitkäkestoinen adoptiosuhde. Kun peruspilarit ovat kunnossa, yksittäiset retket ja opetustuokiot sekä erilliset hoitotoimenpiteet kohteella sujuvat vähemmälläkin väellä.

Adoptointiin tarvitaan lapsiryhmän ja ohjaajan lisäksi:

Adoption virallinen suorittaja

Esim. koulu tai yhdistys

Maakuntamuseo

… tai taho, joka vastaa alueella muinaisjäännösten ja rakennetun kulttuuriympäristön kohteiden hoidosta. Heidän kauttaan saa yhteyden Museovirastoon, jolta tulee lopullinen lupa adoptiolle.

Yhteyshenkilö

Adoptoinnin yhteyshenkilö omassa yhteisössä

Hoitotoimenpiteisiin, retkiin ja yksittäistapahtumiin tarvitaan lapsiryhmän ja ohjaajan lisäksi:

Kohteen asiantuntija

Neuvomaan ja opastamaan alkuun

Muita vieraita

Mahdollisia muita vieraita, apuvoimia tai asiantuntijoita, toiminnan laadusta riippuen

Kuka tekee?

Tampereella toiminta tapahtuu osana koulun ja museon normaalia arkea.

Käytännön työt jakautuvat seuraavasti:

  • Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Sami Jaakkola on adoptoinnin yhteyshenkilö Lielahden koululla. Hän pitää tarvittaessa yhteyttä museoon ja käy muutaman kerran vuodessa työajalla tarkastamassa muinaisjäännöksen kunnon ja tekemässä pieniä hoitotoimenpiteitä. Vitosten retkellä Sami toimi pääjärjestäjänä, hankki tarvittavat varusteet ja piti paikan päällä opetustuokion.
  • Arkeologi Kreetta Lesell ja rakennustutkija Miia Hinnerichsen Pirkanmaan maakuntamuseosta pyörittävät Adoptoi monumentti! -toimintaa. He laativat adoptiosopimukset, pitävät yhteyttä Museovirastoon, etsivät sopivia kohteita, seuraavat hoitotoimenpiteitä ja neuvovat kohteiden hoidossa. Maakuntamuseo on adoptoinnin toinen virallinen sopimusosapuoli.
  • Lielahden koulu on adoptoinnin toinen virallinen sopimusosapuoli. Se on sitoutunut huolehtimaan Lentävänniemen lapinraunion hoidosta hoitosuunnitelman mukaan.
  • 5B:n luokanopettaja Anna Salonen tiedotti luokan retkijärjestelyistä ja tarvittavista varusteista vanhemmille, tilasi eväät, valmisteli luokkansa retkelle ja opasti sekä valvoi oppilaiden toimintaa muinaisjäännöksellä.
  • 5B -luokan oppilaat osallistuivat muinaisjäännöksen hoitotoimenpiteisiin: poistivat heinäkasvustoa, sahasivat näreitä opettajan ohjauksessa ja keräsivät paikalta roskat.

Valitse osio