”Meille riittää, että kertoo vaikka sähköpostitse, minkälaisia talkoita tai tapahtumia on vuoden aikana järjestänyt, tai onko ollut ongelmia tai ilkivaltaa. Toki voi olla yhteydessä useamminkin!”
– Miia Hinnerichsen ja Kreetta Lesell, Pirkanmaan maakuntamuseo
Mistä löytyisi meille sopiva adoptiokohde? Etsinnässä kannattaa kääntyä paikallisen museon tai maakuntamuseon puoleen. Valinta on hyvä tehdä rauhassa harkiten: Nyt ei olla etsimässä syksyn tullen hylättävää kesäkohdetta, vaan useiden vuosien kumppania. Mikäli alueella ei ole aiempaa adoptiotoimintaa tai kohde on hyvin erityinen, saattaa toiminnan käynnistyminen kestää kuukausia, jopa vuoden Kohdetta ei voi adoptoida ilman maan- tai rakennuksen omistajan suostumusta.
Adoptiosopimuksen ja kohteen hoitosuunnitelman valmistelu tehdään yhteistyössä museoalan ammattilaisten kanssa. Kaikkien osapuolten on syytä antaa panoksensa asiakirjojen laadintaan ja konsultoida lakiasiantuntijoita. Pirkanmaan maakuntamuseon sopimusmalleihin voi tutustua Kiitokset § Lähteet-sivulla.
Ensimmäinen vierailu omalle adoptiokohteelle kannattaa tehdä yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Paikan päällä on helppo havainnoida ja tutkia kohdetta ja sen vaatimia hoitotoimenpiteitä. Retkeen voi hyvin yhdistää myös varsinaisia hoitotoimenpiteitä.
Nyt voi kohteen varsinainen hoito ja käyttö alkaa! Toiminnan määrän ja muodon päättävät adoptoijat, kunhan hoitosuunnitelma toteutuu. Tavanomaiselle, ryhmän kanssa tehtävälle peruskeikalle riittää 2-3 tuntia. Hoitotoimien lisäksi ohjelmaan voi kuulua mm. eväiden syöntiä, opetustuokioita, maiseman ja ympäristön tutkimista tai ulkoleikkejä.
Suurin osa muinaisjäännösten ja rakennetun ympäristön kohteiden hoitotoimenpiteistä on vuosittain tai ainakin usein toistuvia. Saman ryhmän kanssa voi ja kannattaakin käydä kohteella useaan otteeseen. Näkökulmaa ja tehtäviä vaihdellen kohde antaa aina jotain uutta oltiin sitten keväisellä piknikillä, raivausretkellä, maalaushommissa tai tutustumassa historialliseen arkkitehtuuriin.
Valitse osio