Menneen ajan lumoa //
TARVIKKEET

Kotiseututalot ja -museot tahtovat jäädä monelle lapselle ja nuorelle tuntemattomiksi. Aikamatkalla he tutustuvat kotiseutuunsa mielekkään tekemisen merkeissä. Siinä vahvistuvat sekä seututuntemus että tunneside omaa kotipaikkakuntaa kohtaan.”

— Henrik Smulter, aineenopettaja 

1. Paikka

Tapahtumapaikan valinta ja sen yhteys käsikirjoitukseen ovat toimivan Aikamatkan avaimia. Paikan tulisi sopia aktiiviseen toimintaan ja liittyä paikallishistoriaan. Mahtuuko suuri joukko toimimaan kohteessa? Onko sisä- ja ruuanlaittotiloja? Tukeeko paikka Aikamatkan aihetta? Kotiseututalot, museoiden pihapiirit tai muut historialliset kohteet ovat hyviä ehdokkaita.

2. Käsikirjoitus

Repliikkejä ei tarvita, vaan Aikamatkan idean voi kiteyttää 1-2 peruskysymyksen ympärille. Näiden pohjalta improvisoidaan vapaasti. Käsikirjoitus kertoo, missä ollaan ja milloin, keitä osallistujat ovat ja miksi he ovat paikalla. Käsikirjoituksessa kuvataan toimintapisteet ja järjestäjien roolit. Joukkoon on hyvä kirjoittaa aktiivisia ja voimakkaita hahmoja, jotka edustavat eri näkökulmia. Draamaa voi lisätä soppaan niin paljon kuin suinkin haluaa!

3. Roolinimilaput

Rooli syntyy yksinkertaisimmillaan uuden nimen ja parin perustiedon tai elämäntilanteen kautta: Matilda, torpparin tytär tai Maunu Kettilinpoika, katedraalikoulun oppilas. Pääasia, että nimet ja roolit sopivat aikakauteen eivätkä ole liian pitkiä tai hankalasti muistettavia. Mielikuvitusta saa kernaasti käyttää: ihmisten kirjo oli melkoinen myös menneinä vuosisatoina.

4. Vaatteet

Roolivaatteet luovat tunnelmaa ja auttavat eläytymään. Vaatteiden on hyvä olla helposti arkivaatteiden päälle puettavia, kuten liivejä, essuja, väljiä paitoja tai mekkoja. Kannattaa suosia mahdollisimman autenttisia, mutta kuitenkin kestäviä ja pestäviä materiaaleja.

5. Rekvisiitta ja työvälineet

Toimintapisteissä tarvitaan erilaisia historiallisia tarvikkeita, työkaluja ja muuta rekvisiittaa. Vinttien ja aittojen aarteet sekä opetuskäyttöön otetut museoesineet auttavat usein pitkälle. Monia pientarvikkeita saattaa löytää myös uusiotuotantona alan liikkeistä tai museokaupoista.

6. Ruoka ja astiat

Aikakautinen ruoka jää usein osallistujien mieleen – hyvässä ja pahassa. Nyt on tilaisuus tarjota jotain hieman harvinaisempaa ja luoda menneen ajan tunnelmaa myös makujen ja tuoksujen kautta. Älkää kuitenkaan innostuko liikaa, sillä turhan eksoottiset eineet saattavat jäädä syömättä. Kattauksen kruunaavat aikakauden tyyliin sopivat astiat.

Valitse osio