Valitse näkökulmasi
Julkinen tila ei synny tyhjästä. Mallin kautta on helppo antaa alkusysäys oman lähiympäristön kriittiseen tarkasteluun. Osallistumalla oman ympäristön ajankohtaisiin projekteihin ja yhteisten alueiden hoitoon, lapsille syntyy käsitys julkisen tilan rakentumisesta, muutoksesta ja omista vaikutusmahdollisuuksista.
Syvällisen tutkiskelun myötä kotiseudun tutut kohteet näyttäytyvät uudessa valossa. Sukellus kohteen menneisyyteen ja taustavaikuttimiin sekä -vaikuttajiin tekee paikallishistoriaa eläväksi ja luo paikoille henkilökohtaisia merkityksiä.
Julkiset taideteokset ovat mitä parhainta taidekasvatuksen kenttää. Voitte uppoutua valitsemanne kohteen materiaaleihin, taidehistoriaan, tekniikkaan tai maisemallisiin ja arkkitehtonisiin kysymyksiin.
Inspiroiva kohde saa runoratsun laukkaamaan, vaikka kyse ei olisikaan hevosista. Tekstien tyylikirjossa vain mielikuvitus on rajana:
“Yllättäen näin valoa. Minut oltiin pystytetty ystävieni viereen. Olin aika ylpeä itsestäni, koska olin muisto Sirkus Sariolasta. Olin ollut pystyssä monia vuosikymmeniä ja yllättäen joku alkoi hakata minua takaapäin. Mutta koska olin patsas en nähnyt taakseni. Tämä toistui monta kertaa ja minulta katkottiin jalkoja ja häntiä. Minut korjattiin ja rikottiin. Oli niitä mukaviakin lapsia, mutta mikään leikki ei kestä ikuisesti.
Eräänä päivänä lapsiporukka tuli. Luulin heidän rikkovan minua. He alkoivatkin tutkia meitä. Kuulin heidän puhuvan meidän korjaustyöstä. Ehkä parhaat päivämme eivät olekaan loppu. Toivottavasti kuuntelitte minua, nimittäin en jaksa kertoa tätä tarinaa uudelleen. Loppu.” – Sirkushevosten tarina, Tuomo 5b
Tiedotus tarjoaa paljon uutta opittavaa niin yksin kuin ryhmässä. Samalla voi tehdä toimintaa näkyväksi ympäröivälle yhteisölle. Keravalla oppilaat tuottivat tekstejä yhteiseen yleisöblogiin ja tekivät hevosista kuvaa ja ääntä yhdistävän aamunavauksen, joka lähetettiin kaikkiin kaupungin kouluihin.