Valitse näkökulmasi
Ideoikaa performanssi ja toteuttakaa varusteet kuvataiteen keinoin haluamillanne tekniikoilla. Paikasta ja henkilöstä voi hake inspiraatiota taidekasvatukseen myös muuten: mallipiirustusta, valokuvausta, maalausta…
Yksilön elämäntarinaan ja hänelle tärkeisiin paikkoihin tutustuminen tuo historian lähelle ja auttaa samastumaan menneiden polvien elämään. Henkilöhistoriallisen otteen avulla yksittäisen ihmisen vaiheet heijastelevat myös laajempia kehityskulkuja.
Etenkin rakennetut kohteet tuovat perspektiiviä ihmiselämään ja sen tarpeisiin ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Nuoremmat voivat miettiä, miten päivänsankari pysyi lämpimänä, mistä hän sai käyttövettä ja miten laittoi ruokaa.
Päivänsankarin tärkeää paikkaa voi tarkastella myös kädentaitojen kannalta. Tekninen työ saa syvyyttä rakennustekniikan, huonekalujen ja käyttöesineiden tutkimisesta. Tekstiilitöihin saattaa löytyä malleja ja ideoita. Fanjunkarsista löytyi mm. silkkitäkki 1800-luvulta sekä muita Kiven vuokraemännän, Charlotta Lönnqvistin kädentaidonnäytteitä.
Kulttuuriperintökasvatuksen osa-alueet saavat lisäarvoa perinneympäristöstä ja siteestä historiallisiin henkilöihin. Siuntiossa eräs paikallinen esikoulu saapuu vuosittain Fanjunkarsin pihalle leikkimään perinneleikkejä ja onpa torpan salissa järjestetty päiväkodin vuotuiskuvauksetkin.
Historiallinen paikka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet käsitellä ympäristön muutosta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tielinjaukset, rakennusten vaiheet ja eri aikojen jäljet tuovat konkreettisella tavalla esiin ihmisen tavan toimia ympäristössään ennen ja nyt.
Kasvatuksellisen tulokulma voi nousta myös syntymäpäiväsankarin elämästä ja erityispiirteistä. Kiven kohdalla luonnollinen kehys on äidinkieli ja kirjallisuus, mutta henkilöstä riippuen kyseeseen voivat yhtä hyvin tulla vaikkapa liikunta, musiikki tai luonnontieteet. Vain mielikuvitus on rajana!