Syksyllä 2014 siuntiolaisen peruskoulun ysit päättivät juhlia Aleksis Kiven syntymäpäivää ja tuoda lähiseutunsa kulttuuriperintöä esiin. Valtakunnalliseen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun löytyi aihe kirjaimellisesti ihan nurkan takaa – Kiven kirjailijavuosien kodista.
Kansalliskirjailijan naapurissa
”Lähiympäristö, oma kotiseutu ja sen kulttuuriperintö ovat luonteva osa koulujen toimintakulttuuria, ja niiden käyttöä koulun ulkopuolisina oppimisympäristöinä tulee edistää.”
— Suomen Kotiseutuliitto
”Koko ryhmä oli hommassa mukana ja kaikille jäi hyvä fiilis. Nyt tiedetään Kivestäkin enemmän ja tuntuu, että hänen tekstejään ymmärtää paremmin.”
— Emilia Kajasviita ja Henna Mettälä, ohjelmatiimi
Kansalliskirjailijan naapurissa
Siuntiolaisessa Aleksis Kiven koulussa osui syksyllä 2014 monta sattumaa yhteen. Etsiessään ideoita ysien valinnaisen kuvataiteen tunneille, opettaja Mari Sarviaho bongasi Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun, joka kutsui lapsia ja nuoria tuomaan omaa lähiympäristöään esiin.
Koulun naapurissa sijaitsi Fanjunkarsin sotilastorppa, jossa kansalliskirjailija Kivi oli kirjoittanut pääosan tuotannostaan. Kilpailuaika päättyisi vain pari päivää Kiven syntymän 180-vuotispäivän jälkeen. Lisäksi valinnaisryhmän kuvataidetunnit osuisivat juuri varsinaiselle juhlapäivälle…
Ryhmällä olisi nyt tuhannen taalan paikka ottaa Kiven merkkipäivä huomioon kilpailutyössä! Samalla tehtäisiin näkyväksi Siuntion ja Kiven välistä yhteyttä sekä itse Fanjunkarsin torppaa. Marin toiveissa oli myös vahvistaa koulun ja Fanjunkarsin välistä yhteistyötä kilpailutyön kautta.
Oppilaat innostuivat, ja ideaa alettiin kehitellä yhdessä. Miten kilpailutyö toteutettaisiin? Voisiko tehdä jotain sellaista, jonka muutkin pääsisivät näkemään? Lopulta Mari ja oppilaat totesivat, että kun kerran kyse oli syntymäpäivästä, mikä voisi olla parempaa, kuin näyttävä performanssi Aleksis Kiven kunniaksi?
Pahvia ja paakelseja
Pro Fanjunkars -säätiön sihteeri Hilkka Toivonen oli erittäin mielissään saatuaan koululta yhteistyötarjouksen. Tavoite kasvattaa seudun lapset kokemaan Fanjunkars omakseen, oli yhteinen, ja oppilaat erittäin tervetulleita järjestämään juhlat torpan tuvassa.
Aikaa juhlan ja performanssin valmisteluun oli vain pari viikkoa. Liikkeelle lähdettiin miettimällä, mitä syntymäpäivien peruskaavaan kuuluu. Mukaan haluttiin juhlavieraita, laulua, puheita ja muuta ohjelmaa sekä tietenkin kakkua.
Valmistelutyöstä riitti jokaiselle jotakin. Osa valikoi Kiven tekstejä ja niihin sävellettyä musiikkia ohjemaa varten. Kakkujen valmistuksesta vastasi kakkutiimi.
Myös päivänsankarin olisi tietenkin oltava paikalla. Aidonkokoinen Pahvi-Aleksis sai muotonsa koulun kuvataideluokan Pilvilinnan lattialla ja kasvonpiirteet toteutettiin Albert Edelfeltin maalauksen mukaan. Pahvikuvan ylle oppilaat maalasivat aikakauteen sopivan asukokonaisuuden.
Dokumentointi oli niin ikään tärkeä osa prosessia. Osa oppilaista sai käyttöönsä kamerat, joiden avulla ikuistettiin niin valmisteluvaiheen kuin performanssinkin tunnelmia.
Sun syntymäpäiväs’ on koittanut!
Lokakuun 10. päivänä Pahvi-Aleksis istutettiin kouluruokala Kestin pöytään ennen muiden oppilaiden tuloa. Ryhmä oli etukäteen päättänyt, että se luokka, joka uskaltaisi istua sankarin seuraan, saisi yllätysjälkiruokana toisen kakuista. ”Ysiluokkalaiset ei ikinä oo meille näin kilttejä!”, totesivat hämmästyneet seiskat, kun kakku kannettiin laulujen säestyksellä pöytään.
Performanssi jatkui juhlakulkueella. Oppilaat kuljettivat Pahvi-Aleksiksen kultatuolissa kylänraittia pitkin koululta Fanjunkarsiin. Tienvarrelle kerääntyi kiinnostunutta yleisöä. Perillä olivat pöydät katettuina, ja kestit saattoivat alkaa. Paikalla olivat myös juhlien kunniavieraiksi kutsutut vt. rehtori Päivi Boström sekä Hilkka Toivonen.
Aluksi kohotettiin malja kansalliskirjailijan kunniaksi, minkä jälkeen oli herkkujen ja onnittelulaulujen aika. Juhlaa sulostuttivat Kiven inspiroimat musiikki- ja lausuntaesitykset. Lopuksi Hilkka kertoi juhlaväelle Kiven elämästä Fanjunkarsissa. Erilaisen koulupäivän jälkeen kotiin lähti rentoutunut ja tyytyväinen joukko.
Tyytyväisiä olivat myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun tuomarit: Kekseliäs ja hyväntuulinen performanssi palkittiin kilpailussa kunniamaininnalla.
Valitse osio
Innostuitko? Valitse jokin mallin kahdeksasta osiosta alla. Poimi parhaat vinkit, katso käytännön toteutuksen yksityiskohdat ja syvenny pedagogiikkaan.