Kadonneen jäljillä //
TARVIKKEET

”Projekti toimi hyvin juuri tämän ikäisille: Nuoret pääsivät esittelemään ja käyttämään teknistä osaamistaan hauskasti, mielenkiintoisen aiheen parissa.”

—  Hannele Tenhovuori, Porvoon museo

1. Reitti ja kohteet

Erilaisia mobiilireittejä löytyy verkosta varsin mukavasti. Julkaisijoina voivat olla kaupungit ja kunnat, matkailutoimijat, museot tai erilaiset paikallisyhdistykset. Reitti itse voi olla melkein millainen tahansa, kunhan sen kohteet ovat helposti saavutettavissa ja liittyvät kiinteästi toisiinsa tai yhteiseen teemaan. Mobiililaitteen tueksi on hyvä tulostaa reitistä myös pari paperista karttaa nettiyhteyden takkuilemisen varalta.

2. Kameroita tai kamerapuhelimia

Uusimpien älypuhelinten kamerat ovat varsin laadukkaita ja sopivat yleensä hyvin kohdekuvaukseen. Varmuuden vuoksi kannattaa kuitenkin varata ryhmän käyttöön myös joitakuita digikameroita.

3. Vanhoja valokuvia ja muuta arkistoaineistoa

Kontrasti menneen ja nykyisen välillä saadaan kiehtovalla tavalla esiin, kun tutkitaan yhtä aikaa vanhoja ja uusia valokuvia kohteista. Vanhoja valokuvia ja muuta kiinnostavaa löytynee parhaiten museoiden, kaupungin tai kunnan tai paikallisten kotiseutu- tai kaupunginosayhdistysten arkistoista.

4. Kuvankäsittelyohjelma

Valokuvien yhdenmukaistaminen ja muokkaus on kätevintä toteuttaa hyvällä kuvankäsittelyohjelmalla. Käyttöön sopivat esim. ilmainen Paint.Net tai erilaiset kaupalliset ohjelmat.

5. Näyttelytila

Näyttelytila voi olla pieni tai iso, mutta mieluiten paikassa, johon on avoin ja vapaa pääsy. Sopivia tiloja voi löytyä esimerkiksi kirjastoista, julkisten rakennusten auloista, kulttuurikeskuksista tai ostoskeskusten yleisistä tiloista. Kätevimmin näyttely syntyy paikkaan, jossa on henkilökuntaa sekä esim. tikapuut ja ripustusmahdollisuus omasta takaa.

6. Näyttelytulosteet

Kuvien on oltava tarpeeksi suuria ja resoluutioltaan tarkkoja. Hyvälle paperille tehty laadukas tulostus tekee kuville oikeutta ja tuo niiden värit ja yksityiskohdat paremmin esiin. Porvoossa näyttelyn A3-valokuvatulosteet tilattiin kaupungin monistamon painosta laadun varmistamiseksi hintaan 0,50€/kpl. Tekstit ja kartta tulostettiin koulun laitteilla.

7. Pahvia, valokuvankiinnitysainetta ja teippiä

Kestävyyden vuoksi näyttelytulosteet on syytä pohjustaa huolella. Mikäli tulosteita ei voi tilata valmiiksi pohjustettuina, työn voi tehdä myös itse. Pahvipohjat mitataan huolellisesti kokoonsa ja tulosteet liimataan niihin varovasti erityistä valokuvasprayliimaa käyttäen. Jos näyttelytulosteet ovat kaksipuoleisia, niiden väliin saatetaan tarvita myös teippiä.

8. Kartta, villalankaa ja nuppineuloja

Porvoossa näyttelyyn tulostettiin kartta ja kohteiden sijainnit merkittiin siihen villalangan ja nuppineulojen avulla.

9. Rautalankaa ja koukkuja

Näyttelytulosteet voi kiinnittää ripustusvaijereihin esim. rautalangan ja koukkujen avulla. Myös muut kiinnitystavat ovat mahdollisia näyttelytilan varustuksesta riippuen.

Valitse osio