Kadonneen jäljillä //
NÄIN SE TEHTIIN

Porvoolaisysit ottivat puhelimet kouraan ja lähtivät  kartanomenneisyyden jäljille 60-luvun kerrostalolähiön uumeniin. Uudelleen löydetyistä paikoista syntyi koko aluetta ilahduttanut valokuvanäyttely lähikirjastoon. Ryhmä pokkasi työllään voiton valtakunnallisessa Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa

Näkymättömästä näkyväksi

”Nyt ollaan osuttu ajankohtaiseen juttuun, vaikka pengotaankin vanhoja.”

— Titta Suvanto, aineenopettaja

Pääskytien koulun 9. luokan kuvataiteen valinnaiskurssi Arkkitehtuurin ABC kaipasi ideoita. Opettaja Titta Suvanto halusi pureutua muuhunkin kuin tyylihistoriaan, mieluiten koulun omaan lähiympäristöön, kerrostalovaltaiseen Gammelbackaan. Mitäköhän netistä löytyisi hakusanalla ”Gammelbacka”?

Bingo! Tuloksena oli mobiilireitti Porvoon Kansallisesta kaupunkipuistosta, jonka alueeseen myös Gammelbacka kuului. Porvoon kulttuurikoulun tuottama reitti esitteli joukon lähiön historiaan liittyviä, osin jo unohdettuja kohteita.

Aihetta penkoessaan Titta löysi myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun, joka kannusti etsimään ympäristön näkymättömiä paikkoja ja tuomaan ne esiin. Oltiin ajankohtaisten asioiden äärellä!

Seuraavalla tunnilla Titan 20 oppilasta saivat sokkialoituksen, kun opettaja kajautti: ”Kännykät esiin!”. Nyt lähdettäisiin porukalla etsimään ja kuvaamaan kadonneita paikkoja! Hämmästyksestä toivuttuaan oppilaat latasivat sovelluksen puhelimiinsa ja suorastaan lensivät ulos luokasta.

Mennyt herää henkiin

”Kun osaa antaa arvon lähiympäristölleen, osaa antaa arvon myös itselleen.”
— Lasse Rantanen, Gammelbackan kirjasto

Seuraavien viikkojen tunnit kuluivat syysauringossa lähiseutua samoillen. Mobiilitekniikka oli etukäteen hieman huolettanut Tittaa, mutta turhaan. Nuoret saivat kasaan hienoja kuvia: savusaunan jäänteet, porttikäytävän, kartanonherran lempihevosen haudan… Aiemmin merkityksettöminä ohitetut paikat näyttäytyivät nyt aivan uudessa valossa.

Sattuma johdatti kuvioon myös Gammelbackan kartanoseutuyhdistyksen ja Porvoon museon. Sari Glad ja Hannele Tenhovuori olivat visioineet Gammelbackaan liittyvää koululaisprojektia jo pitkään. Nyt lyötäisiin hynttyyt yhteen ja tehtäisiin porukalla valokuvanäyttely ja lähiseututapahtuma!

Materiaalia oli hyvin tarjolla: Mobiilireitti esitteli kohteet kattavasti, museolta löytyi vanhoja valokuvia kurssilaisten kuvien rinnalle ja arkistoista saatiin lehtileikkeitä auleen historiasta. Kun mukaan lisättiin vielä luentotilaisuus sekä kartanon ajoista että Alvar Aallon lähiösuunnitelmista, alkoi paketti olla kasassa.

Näkyväksi kaikille

”Lapset katselivat näyttelyä, että kas, minun leikkipaikoillani on tapahtunut jännittäviä juttuja. Ja Pirunkirkon sijainti kiinnosti erityisesti.”
– Tuula Pajala ja Katja Pimiä, Gammelbackan kirjasto

Sopiva paikka näyttelylle löytyi kirjastosta, Gammelbackan epävirallisesta olohuoneesta. Henkilökunta lähti innolla mukaan, sopihan tapahtuman aihe kirjastoon kuin nakutettu. Seuraavien viikkojen aikana suunniteltiin ja valmisteltiin niin kuvisluokassa, kirjastolla kuin museollakin.

Kirjastolla ei ollut varsinaista näyttelytilaa, joten kuvat ripustettiin reitiksi pitkin kirjastosalia. Aulaan pystytettiin suuri kartta, jossa kerrottiin lisätietoja kohteista sekä niiden maastosijainnit. Gammelbackan historiaa esiteltiin vastapäisellä seinällä.

Yleisö löysi näyttelyyn sankoin joukoin: läheisen alakoulun opettajia oppilaineen, kavereita, vanhempia, isovanhempia, gammelbackalaisia sekä vieraita kauempaa. Neljän viikon aikana Titta päätyi esittelemään näyttelyä useammallekin ryhmälle.

Menestyksen makua

Tiedollisesti vakuuttava projekti, jossa etsitty näkyvää ja tuotu se esille laajalle joukolle ihmisiä. Hyvin hyödynnetty modernia sovellusta. Selkeä tapahtumallisuus ja hyvä kokonaisratkaisu.”
– Kulttuuriympäristön tekijät 2014 -raati

Näyttelyjakson päätyttyä yhteistyökumppanit kiittelivät kilvan toisiaan: Kaikki oli sujunut mutkattomasti ja yhdessä oli saatu aikaiseksi enemmän kuin kukaan yksinään.

Titta lähetti dokumenttimateriaalin Kulttuuriympäristön tekijät 2014 -kisaan, josta napsahti kaikkien yllätykseksi pääpalkinto! Työstään ansaitusti ylpeät nuoret olivat erittäin otettuja palkinnosta ja jakoivat palkintorahat itse arvioimansa työpanoksensa perusteella. Yhteiseen retkikassaankin jäi lopulta vielä satasen verran!

Valitse osio

Innostuitko? Valitse jokin mallin kahdeksasta osiosta alla. Poimi parhaat vinkit, katso käytännön toteutuksen yksityiskohdat ja syvenny pedagogiikkaan.