Arkkitehdit asialla //
TARVIKKEET

”Pienoismallien rakentaminen kehittää mittakaavan konkreettista hahmottamista. Samalla lapset pääsevät tutustumaan eri materiaaleihin, niiden ominaisuuksiin, tuntuun ja muokkausmahdollisuuksiin.”

– Noora Lahdenperä, arkkitehti

1. Kuvia kylistä ja kaupungeista

Valokuvien avulla päästään tunnelmaan ja hahmotetaan kylän ja kaupungin välisiä eroja. Kuvaparit ympäristön eri osa-alueista kumpaisessakin havainnollistavat paikkojen luonteeseen vaikuttavia tekijöitä. Mahdollisia kuvapareja ovat esim. ilmakuva, liikenneväylä, aukio / pelto, luonto, vesistö, rakennus ja tapahtumapaikka kuten tori.

Kuvat voidaan etsiä joko aikuisten voimin tai yhdessä lasten kanssa. Mukaan kannattaa valita laadukkaita kuvia niin lähiseudulta, muualta maasta kuin ulkomailtakin. Kuvat heijastetaan kaikkien nähtäville. Muistakaa tekijänoikeudet!

2. Muovailuvahaa ja viivaimia

Mittakaavahahmo muotoillaan värikkäästä muovailuvahasta. 1,4 cm mittainen mini-minä on yllättävän pieni, joten oikean koon mittaamiseen tarvitaan viivaimen apua!

3. Pahvialustat

Sekä ihanan paikan että inhokkikohteen pienoismalleille tarvitaan kummallekin oma, tukeva pahvialusta. Sopiva koko on n. 10 x 10 cm.

4. Rakennusmateriaalit

Kolutkaa varastot läpi ja kerätkää pienoismalleja varten runsaasti erilaisia rakennusaineita. Mukaan sopivat niin luonnonmateriaalit kuin valmiit askartelutuotteet. Tarjolla voi olla esim. rautalankaa, foliota, huopakangasta, varrastikkuja, pieniä puutikkuja, verkkoa, hiekkaa, soraa, kuivaa heinää, paperimassapalloja, pahvia, pieniä puukuutioita, ylijäämäkankaita…

5. Yleisliimaa, kuumaliimaa ja liimapistooleja

Näppärin tapa pienoismallin kokoamiseen on käyttää yleisliimaa ja / tai kuumaliimaa. Liimauspaikkoja kannattaa n. 25 lapsen ryhmälle varata ainakin viisi.

6. Suuret alustat

Kylä ja kaupunki kootaan kumpikin omalle alustalleen. Ne voi pystyttää valmiiksi etukäteen. Alustoille voi halutessaan piirtää valmiiksi teitä, rantaa, jokia tai muita maamerkkejä – ei kuitenkaan liian tarkasti. Alustan koon tulisi olla ainakin 1m x 1m ja materiaalina esim. vankka pahvi. Alustat kannattaa sijoittaa lasten vyötärön korkeudelle tilaan, jossa niitä pääsee tarkastelemaan ja käsittelemään joka suunnasta.

Valitse osio