Suomussalmelaisen Ruukinkankaan koulun neloset pääsivät rakentamaan pienoismalleja omista mieli- ja inhokkipaikoistaan Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA:n järjestämässä Kylä ja kaupunki -työpajassa. Pajan lopuksi rakennelmat koottiin yhteen, osiksi suurempaa kokonaisuutta.
Toivottu ja odotettu
Arkkitehtuurikasvatus on ollut osa Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn paikallisosaston PS-SAFA:n toimintaa vuodesta 2007. Kahdeksan vuoden aikana erilaiset työpajat, kerhot ja leirit ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja suosionsa kautta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan. Kasvatuspuolesta on vastannut vapaaehtoisina joukko innokkaita Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kasvatteja, heidän joukossaan Riitta Kosonen ja Eini Vasu.
Leirien ja yksittäistapahtumien lisäksi arkkitehtuurikasvatustyöryhmä, Riitan ja Einin lisäksi toiminnan alkuunpanija Aulikki Herneoja, halusi jo varhain tarjota kouluille työpajoja, jotka liittyisivät lasten omaan lähiympäristöön. Ideana oli sekä pohtia olemassa olevaa kulttuuriympäristöä että luoda uutta arkkitehtuuria omin käsin. Alakouluille suunnattu Kylä ja kaupunki -työpaja syntyi juuri tähän tarpeeseen.
Työpaja oli jo aiemmin herättänyt kiinnostusta Suomussalmella, Ruukinkankaan yli 500 oppilaan yhtenäiskoulussa. Syksyllä 2015 paja saatiin viimein Kainuuseen, ja ottajia olisi ollut niin paljon, että kohdeluokka jouduttiin valitsemaan arvalla. Tällä kertaa onnetar suosi Elina Falckin ja Jari Seppäsen nelosia. Pajaa saapui vetämään viittä vaille valmis arkkitehti Noora Lahdenperä.
”Paja herätti koululla heti kiinnostusta toiminnallisuutensa vuoksi. Lapset olivat innoissaan päästessään tekemään käsillä ja luomaan itseään koskettavia ympäristöjä.”
– Elina Falck, luokanopettaja
”Oli jännää ja toisenlaista, mitä yleensä tehään! Kaikki teki erilaisia. Näytti tosi hienolta, kun saatiin paikat laitettua yhteen kyläksi ja kaupungiksi.”
– Lyyli, 4A
Arkkitehdin saappaissa
Pajatyöskentelyyn oli varattu melkein koko koulupäivä, kaikkiaan neljä tuntia. Molemmat nelosluokat, yhteensä 37 lasta, kokoontuivat aluksi kuulemaan arkkitehdin työstä ja keskustelemaan Nooran kanssa kuvakavalkadin pohjalta siitä, mitä oikein ovat kylä ja kaupunki. Miten ne muodostuvat ja miten eroavat toisistaan? Entä mitä pitää ottaa huomioon kumpaisenkin suunnittelussa?
Pian kaikille oli selvää, että jos kylästä tai kaupungista haluaa toimivan ja silmää miellyttävän kokonaisuuden, on yhtenäisellä mittakaavalla tärkeä rooli.
Lapset aloittivatkin työskentelyn muotoilemalla muovailuvahasta oman pienoishahmon, ”mini-minän”, mittakaavassa 1:100. Sen avulla oli helppo testata, miltä tulevat rakennelmat vaikuttaisivat suhteessa omaan pituuteen.
Sekä kylään että kaupunkiin kuului tietenkin erilaisia paikkoja ja rakennuksia. Osallistujat saivat tehtäväkseen valita yhden lempipaikkansa ja yhden jollain tavalla epämiellyttävän tai pelottavan paikan ja rakentaa oman pienoismallin kummastakin.
Ihanat ja kamalat
Materiaalipöydällä kävi kuhina, kun tikut ja palikat, heinät ja pikkukivet, folionpalat ja paperimassapallot alkoivat muuttua seiniksi ja katoiksi, jääksi ja metsäksi, katulampuiksi ja hyppytorneiksi. Ihanaa paikka ei kenenkään ollut vaikea keksiä, ikävä paikka vaati hieman enemmän pohdintaa. Aina välillä oli kokeiltava, mahtuiko mittakaavahahmo oviaukosta sisään. Onneksi vastaus oli yleensä kyllä.
Ennen pitkää jokaista pahvialustaa koristi omanlaisensa rakennelma. Mielipaikoiksi olivat valikoituineet mm. puumaja mökillä tai kylän jääkiekkokaukalo. Jotkut valitsivat kohteen kauempaa, kuten suihkulähdeaukion venäläiskaupungista. Inhokkipaikkoja päätyivät edustamaan autiot rannat, kaatopaikat, Kajaanin vankila ja paikallisen baarin wc.
Jokainen sai esitellä omat työnsä ja kertoa, minkä vuoksi oli valinnut juuri kyseisen paikan. Lasten kertomuksissa ja töissä oli tavoiteltu myös silmälle näkymättömiä paikan tunnun osatekijöitä, kuten kylmyyttä, äänimaailmaa ja tunnelmaa.
Lopulta ryhdyttiin kokoamaan tiivistä kaupunkia sekä harvemmin asuttua kylää. Mieli- ja inhokkipaikoista tuli nyt yhteistä omaisuutta. Pohdinnan ja siirtelyn jälkeen rakennelmat löysivät paikkansa ja roolinsa suurilta pahvialustoilta, vaikka sitten käyttötarkoitusta muuttamalla. ”Muuttuvathan paikat ja niiden käyttötavat oikeassakin elämässä”, totesivat nuoret tekijät ihaillessaan valmista kädenjälkeään.
Valitse osio
Innostuitko? Valitse jokin mallin kahdeksasta osiosta alla. Poimi parhaat vinkit, katso käytännön toteutuksen yksityiskohdat tai syvenny pedagogiikkaan.